Spelberoende: vinst, förlust, förtvivlan

Runt 1,4 miljoner euro kvävde en finansiell revisor från Barnim (Brandenburg) att spela – och är nu i Berlin i domstol. Det aktuella fallet visar de dödliga konsekvenserna av en sjukdom som fortfarande underskattas. Särskilt av dem som drabbade sig själva, säger socialpedagogen Norbert Hieronymi.

“I den virtuella världen kunde jag dölja den verkliga världen. Kasinot var som en partner, jag satt ofta vid rouletten i sex timmar. Det var otänkbart att sluta, säger svaranden Jeannette N., som enligt Bildtidningen ansvarar för 396 fall av förskingring och bedrägeri i ett särskilt allvarligt fall inför tiergarten i Berlin. “Jag bekänner allt, jag är beroende av spel”, säger 45-åringen på rekord och verkar nästan tacksam – som om hon äntligen hade vaknat från en mardröm.

I själva verket tar det ofta år för de drabbade att bli medveten om sin situation: “Början är alltid att vara ärlig. Förutom missbruk utvecklar många missbrukare ett system med ursäkter och lögner. Ingen vill bli beroende, säger socialtjänsteman Norbert Hieronymi, chef för en rådgivningsgrupp för spelmissbrukare, i en intervju med Heilbronns nyhetsportal Voice. “Många går till jobbet efter timmar i arkader för att stänga av, bli av med stress och dyka in i en annan värld. Det kan bli en vana “, varnar konsumentkonsulten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *